Friday, August 23, 2013

Cheese Cake Marie by Hanis Hashim

Bahan-bahan :

a) Whipping cream, brand Emborg, 200ml


b) Philadelphia Cream Cheese, 250g

c) Cheddar Cheese Block (utk diparut sebagai topping cake)

d) biskut marie (original/coffee flavor), 1 bungkus
e) susu pekat manis (ikut kesukaan brand)

Cara-cara membuat cake (untuk satu bekas Tupperware ice-cream biasa):

1) Campurkan sekotak  whipping cream, sekotak philadelphia cream cheese (digalakkan keluarkan cream cheese dari peti ais lebih awal supaya senang utk dipukul), susu pekat manis secukup rasa (bagi yang tak suka manis, blh kurangkan susu).
2) Pukul bahan diatas dgn mixer sehingga sebati. Jika tidak manis, blh tambah susu pekatJ
3) Ambil Tupperware ice-cream (cth) dan lapiskan biskut marie selang seli dgn bahan yg telah dipukul. Lapisan paling bawah adalah biskut marie & paling atas diakhiri dgn bahan yg telah dipukul.
4) Parut cheddar cheese sebagai topping.
5) Masukkan ke dlm peti ais sehingga keras. Kalau tak sabar nak makan, dalam 30minit-1jam dah blh keluarkan dari peti ais & cake sudah sedia utk dimakan..


No comments:

Post a Comment