Monday, August 19, 2013

Daging Dendeng by Idhayu Farid

Bahan-bahan :
Daging – 1kg
Kicap manis cap kipas udang (merah)
 Bawang merah kecil – dlm 50 ulas (utk bawang goreng-30 ulas& menumis-20 ulas)
Bawang putih – 10 ulas
 Lada kering – 20 batang (ikut suka pedas)
Halia – sebesar 1 inci
Gula/garam –perasa

Cara –cara :

  •  Mula-mula rebus daging dlm 1- 1 1/2 jam. Lepas rebus, hiris daging.
  • Gaulkan daging yg sudah dihiris dgn kicap sampai sekata
  • Kemudian, goreng daging agak2 jgn smpai garing sgt.. kalo garing sgt, nnti daging akan jd mcm keras ckit
  •  Lepas angkat daging yg dah goreng, ketuk/tumbuk daging.. jgn smpai hancur..just agak2 bagi daging tu mcm leper n kembang /tak berketul
  • Tumiskan bwg merah, bwh putih, halia & lada kering yang telah blender dengan minyak yg sama gunakan goreng daging tadi, mcm smbal tumis
  •  Bila lada dah masak & garing dlm ½ jam, baru masukkan daging goreng & bwg goreng. Gaulkan rata.. lepas tu tambahkan kicap manis lagi & ikut rasa nak masin/ manis boleh tmbah gula/garam. 



No comments:

Post a Comment